[ANSWERED] Cpu 100%

The CPU is 100%.  a single user
How do I know this?
  • Hi Mike_H, 

    You can find the real time scanning option under: 

    System -> System Services -> Web Content Filter -> Scan Mode
  • On my settings its on Batch already but still 100%. 
    Im running this version: SF01V_VM01_15.01.0.319
  • Hi sepei, 

    We are really interested in taking a look at your system, so we can troubleshoot what's going on. 

    Is it possible for us to get remote access to your system? 

    If so, please PM me. 

    Thank you,
    Bobby
  • Hello,

    I currently have a similar problem with CPU usage constantly being at 100%. I started to play around a bit with a virtual appliance and configured some VLAN interfaces. Then I clicked around, but changed nothing more. After this i noticed the constantly high CPU usage. Again I did not configure anything but VLAN interfaces.

    Via console using the "top" command I got the following output:


    top - 02:40:35 up 8 min,  1 user,  load average: 1.35, 1.47, 0.85
    Tasks: 313 total,   3 running, 309 sleeping,   0 stopped,   1 zombie
    Cpu(s): 48.6%us,  1.8%sy,  0.0%ni, 49.4%id,  0.2%wa,  0.0%hi,  0.0%si,  0.0%st
    Mem:   3082052k total,  1747568k used,  1334484k free,    42096k buffers
    Swap:  1048572k total,        0k used,  1048572k free,   458692k cached

    PID  PR  NI  VIRT    RES    SHR  S %CPU %MEM    TIME+   COMMAND
    639  20  0   18512   13m    2700 R 98.6 0.4     5:09.90 /proxy/skein/de


    I don't know what service this command belongs to. I tried restarting the Web Proxy service but nothing changed. A reboot does not help either.

    In my efforts to solve this I looked at the open connections and noticed a connection to an IP that seems to belong to AWS. As no one is connecting to the internet through the box this somehow got my attention, but might as well be completely irrelevant to the CPU usage problem. Anyway here is the connection string:


    Time Connection ID In Interface Out Interface Source IP Destination IP Protocol Source Port Destination Port Manage
    02:33:26
    2876393920
    -
    PortB
    192.168.2.5
    52.28.130.115
    TCP
    40168
    80


    I hope someone here can tell me what the "/proxy/skein/de" command is/does and how to resolve this high load.

    Best regards

    Edit: sorry I forgot to mention I am on the newest Beta release .319
  • Hi derTyp, 

    'skein' is a process to handle FTP over http traffic. 

    However you mentioned you're not proxying any traffic through the UTM, so it's strange that process is taking up CPU. 

    Do you mind doing a strace on the process and posting the output here? 

    Thanks,
    Bobby
  • Here is the strace output.
    I attached for about 5 sec. to the process.


    EDIT:

    I have deleted all VLAN interfaces that I had created and the CPU usage went back to normal. I recreated the Interfaces and everything is still normal. So I hope this was just some weird random bug.
    strace-skein.zip
  • Hi guys!

    I have the same behavior: 1 user 100% cpu usage.

    The processes is awarrenhttp, my scan mode is in batch and we are running SF01V_VM01_15.01.0.341

    top

     PID  PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
    1663  20   0  127m  51m 3976 S 99.9  1.7  97:34.39 awarrenhttp


    Can someone help me ?
    awarrenhttp.zip