USB Stick Install Solved

I have been reading the forums here for awhile, and decided to figure it out.

Steps:
[LIST=1]

  • Download and install 'Universal USB Installer' - Universal USB Installer – Easy as 1 2 3 | USB Pen Drive Linux
  • Download Astaro ASG v8 iso - ftp://ftp.astaro.de/Astaro_Security_Gateway/v8/software_appliance/iso/
  •  Open the Universal USB Installer,  for Step 1: Select the last option, 'Try Unlisted Linux ISO (New Syslinux)'
  •  For Step 2: Select the Astaro ISO
  •  For Step 3: Select your USB Key. I used a 512MB U3 Kingston
  •  Click 'Create', Eject the USB Key and Boot your soon-to-be Astaro Box
  •  Press  to Start the Installer 
  •  On the First Screen, hit Alt-F2.
  •  Follow this sequence:
    [LIST=1]
  •  bash-3.2# mount /dev/sdb2 /mnt
  •  bash-3.2# cd /install
  •  bash-3.2# mkdir install
  •  bash-3.2# cd install
  •  bash-3.2# cp -a /mnt/install/* .
  •  Hit Alt-F1

[/LIST]

  •  Finish the Installation, Reboot and Enjoy.

[/LIST]

Please post questions, experiences etc. This has worked for me, but it's my first experience with Astaro, so I thought I'd share in hopes others can benefit.

Cheers,
-fred

  • In reply to AngeloC:

    Works fine on my Intel D2700DC and Gigabyte D525TUD.
    Thanks.Smile
  • In reply to japato:

    Didnt work for me on a D2500CCE, but I found an easier way.
    I admit I didnt fully understand why copying to /install/install and / makes any sense, so I just mounted the stick to /install:

    mount /dev/sbd1 /install

    Quicker, easier, and, most importantly, working.
    At least for me. 

    P.S.: just registered to post this, hopefully brighten someones day, and say "thanks for an awesome FW distro!"
  • In reply to DrBen:

    Didnt work for me on a D2500CCE, but I found an easier way.
    I admit I didnt fully understand why copying to /install/install and / makes any sense, so I just mounted the stick to /install:

    mount /dev/sbd1 /install

    Quicker, easier, and, most importantly, working.
    At least for me. 

    P.S.: just registered to post this, hopefully brighten someones day, and say "thanks for an awesome FW distro!"


    Thanks for this! The other instructions caused the install to freeze upon going back to Alt-F1 for some reason, but yours worked fine.
  • Tks for this, its works for me with my old intel server board (Pentium 4).
  • In reply to DrBen:

    ...I just mounted the stick to /install:

    mount /dev/sbd1 /install


    This isn't working for me with 9.006 on a Dell Optiplex 620; says 'install.tar wasn't found...'

    The mount command worked, but now it's not mounted anymore... something unmounted it.

    Barry
  • I thought I'd pitch in to the community to help

    After many hours of trial and error I found the solution. 

    Mount /dev/sdb1 to /install to install AFTER the hardware detection runs. The hardware detection is what is causing it to be unmounted. 

    So once you get a report of the hardware installed get into the shell by running ALT+F2 than run the mount command and it should work from there.
  • Too bad a special volume label or marker file couldn't be used to automount /dev/sdb1 to /install (even if it's a prompt like "We think we found your install media ").
  • In reply to richado:

    Worked with v9.105! Thanks a lot! Smile
  • In reply to thiagopalmeira:

    Thanks all this worked with one of our older V4 UTM 120's that has issues powering USB cd roms drives.
  • In reply to richado:

    at my machine, after copying like you told the system got a freeze because rootfs was full. I found out it is easier to only mount the usb media to /install using this command:

    mount /dev/sdb1 /install

    continue setup as usual.
  • I just read through this thread and tried this with UTM 9.2:

    I used Linux Live USB Creator to create the bootable USB drive using the latest .ISO file.

    While still in Windows, I went to the /install/rpm folder and looked for filenames that had been cut off.  I renamed this file:
      libopenssl1_0_0_httpproxy-1.0.1g-1.1.0.162384817.g6fb2a0a.rb1.i6
    to:
      libopenssl1_0_0_httpproxy-1.0.1g-1.1.0.162384817.g6fb2a0a.rb1.i686.rpm

    I booted from the USB drive, proceeded through installation as usual, but went to the console (Alt+F2) while it was formatting the partitions and remounted the installation media by typing:
      mount /dev/sdb1 /install

    That's all I had to do.  Installation was successful.

    Update:

    I tried Rufus (thanks, Mast) and it worked great!  http://rufus.akeo.ie  I still had to remount the installation media, but didn't have to rename any files.
  • In reply to Scott Gumble:

    Thanks! The Linux Live USB solution worked for me as well for my first time install. No need to rename anything. UTM 9.2 - asg-9.205-12.1.iso
  • In reply to Scott Gumble:

    I just read through this thread and tried this with UTM 9.2:

    I used Linux Live USB Creator to create the bootable USB drive using the latest .ISO file.

    While still in Windows, I went to the /install/rpm folder and looked for filenames that had been cut off.  I renamed this file:
      libopenssl1_0_0_httpproxy-1.0.1g-1.1.0.162384817.g6fb2a0a.rb1.i6
    to:
      libopenssl1_0_0_httpproxy-1.0.1g-1.1.0.162384817.g6fb2a0a.rb1.i686.rpm

    I booted from the USB drive, proceeded through installation as usual, but went to the console (Alt+F2) while it was formatting the partitions and remounted the installation media by typing:
      mount /dev/sdb1 /install

    That's all I had to do.  Installation was successful.


    with Rufus(which IMHO is the best universal installer -and i have tried the whole lot of them-) Rufus - Create bootable USB drives the easy way you don't need to rename as it doesn't truncates filenames, haven't tested installing it yet(just created the usb to check the truncate), i suspect the mount procedure will still be needed
  • In reply to Scott Gumble:

    I just read through this thread and tried this with UTM 9.2:

    I used Linux Live USB Creator to create the bootable USB drive using the latest .ISO file.

    While still in Windows, I went to the /install/rpm folder and looked for filenames that had been cut off.  I renamed this file:
      libopenssl1_0_0_httpproxy-1.0.1g-1.1.0.162384817.g6fb2a0a.rb1.i6
    to:
      libopenssl1_0_0_httpproxy-1.0.1g-1.1.0.162384817.g6fb2a0a.rb1.i686.rpm

    I booted from the USB drive, proceeded through installation as usual, but went to the console (Alt+F2) while it was formatting the partitions and remounted the installation media by typing:
      mount /dev/sdb1 /install

    That's all I had to do.  Installation was successful.

    Update:

    I tried Rufus (thanks, Mast) and it worked great!  Rufus - Create bootable USB drives the easy way  I still had to remount the installation media, but didn't have to rename any files.


    Hi, Works Great! How i did it:
    When using actual Sophos UTM ISO ssi-9.205-12.1.iso and used Rufus to build an bootable USB. I started the installation, and went immediately to ALT+F2 and typed mount /dev/sdb1 /install 

    the error was gone, and installation succeeded!!!
    Thanks a Lot
  • Stefan,
    i don't think you need to use the SSI ISO(that's a special iso for their smart-installer pendrive), the regular ISO works, btu it's good to know the SSI version worked as well